В Естония съществува т. нар. единно училище. Всички деца там учат заедно

...
В Естония съществува т. нар. единно училище. Всички деца там учат заедно
Коментари Харесай

Единно училище: защо образователната система в Естония е така успешна

В Естония съществува така наречен единно учебно заведение. Всички деца там учат дружно от първи до девети клас, без да бъдат разделяни съгласно равнището на достиженията им. Естонската експертка на PISA Гунда Тире, представена от обществено-правната медия АРД, твърди, че това е една от най-важните аргументи за триумфа в образованието, разказва Софи Донгес в АРД.

" Ние поставяме старания всички наши деца да се оправят с образователния материал ", споделя Тире. " Онези, които се нуждаят от малко повече помощ, получават самостоятелна поддръжка. "

За тази цел са основани центрове за съвещания. Никъде другаде в Европа не съществува нещо сходно.
Индивидуалната поддръжка като ключ към триумфа
Тази самостоятелна поддръжка в последна сметка понижава слабите резултати, а в това време усилва положителните достижения. Друго преимущество на естонската система е, че учителите имат право сами да вземат решение по какъв начин тъкмо да провеждат уроците си и да модифицират общите образователни стратегии според от съответните потребности на класа.

" Разбира се, учениците би трябвало да реализират избрани общи цели ", споделя Каролина Ремет. " Но аз вземам решение по какъв начин да стане това. Имам учебник и проект. Но постоянно мога сама да дефинирам в какъв ред да става това ", споделя естонската учителка пред АРД.

Естонската просветителна система е гъвкава и в друго отношение. Колко учители да преподават в обещано учебно заведение и какъв брой учебни заведения да има в дадена община – се взема решение не от министерството, а на локално равнище.

Всичко това приказва, че учителите се употребяват с огромно доверие във връзка с организацията на образователния развой. Заплатите в страната обаче не са високи, а дефицитът на учители също е проблем.
Детската градина като просветителна институция
Кристина Калас, сегашната министърка на образованието, прибавя един различен значим фактор за естонските триумфи: " Подготовката на децата за учене е част от ранното детско обучение ", споделя Калас.

" Три четвърти от нашите двегодишни деца вървят на предучилищна подготовка - това е детската градина, която ние преглеждаме като просветителна институция: с образователна стратегия и условия за подготовка на възпитателите ", изяснява Калас пред АРД.
Инфлацията се отрази на фамилиите
Но пандемията остави своя отпечатък и върху образцова Естония. Според Гунда Тире високата инфлация, стигнала в някои случаи до близо 20%, естествено е оказала въздействие върху фамилиите. А учебното заведение няма по какъв начин да поеме всички задания на фамилията.

" Обикновено фамилните полезности и други значими неща се научават у дома “, акцентира Тире.

Все отново пандемията сподели и нещо друго: напредналата цифровизация на просветителната система в Естония помогна за това прекосяването към домашно образование да стане много тихо.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР